Kahvi lennähti väärään kurkkuun, kun delhiläisessä hotellissa tiistaina 10.12. avasin HINDUSTAN TIMESIN ETUSIVUN. Näin otsikon: POWER SHAKE UP – FINLAND PICKS WORLD’S YOUNGEST PM AGED 34, WOMEN-LED CABINET. Yleensä ulkomailla aamukahvipöydässä eteen tulee Suomesta vain Räikkönen, Litmanen, Sibelius tai ei ainakaan kukaan poliitikko – eikä varsinkaan hiihtosankari!

Olin juuri edellisiltana yhdellä vastaanotolla keskustellut nuoren intialaisen naisyrittäjän, Nanan kanssa naisten asemasta yrityselämässä. Nana oli 33-vuotias ja oli viisi vuotta aikaisemmin perustanut PK-yritysten strategiseen konsultointiin erikoistuneen firman, joka nyt työllisti yli 20 ihmistä. Hän sanoi, että hän kadehtii naisen asemaa Suomessa. Lisäsin löylyä kiukaalle ja kerroin Alexandra Gripenbergistä, joka Chicagon naisunionin kokouksessa 1880-luvulla valittiin Maailman naisunionin hallitukseen ja vieläpä rahastonhoitajaksi. Totesin myös, että Suomen naiset saivat 1906 äänioikeuden – ensimmäisinä Euroopassa – ja samalla pääsivät osallistumaan valtiolliseen toimintaan – menestyksellä! Totesin myös, että puolet kansanedustajista ja uusista, valmistuvista tohtoreista on nykyään naisia.

Voin kuvitella uuden intialaisen yrittäjäystäväni, Nanan kahvikupin liikerataa, kun hän lukee juttua eteenpäin: Whats more, Marin, who … will head a fiveparty, center-left coalition. All of her four coalition partners are led by women – and three of them are in their early 30s. Etenkin, kun olin juuri edellisiltana korostanut hänelle, että yliopistoelämässä olen havainnut, että nuoret kolmikymppiset naistutkijat ovat luotettavimpia yhteistyökumppaneita – he tekevät sen, mitä ovat luvanneet – aikanaan, eräpäivänä viimeistään klo 23.34!

FSA:n kannalta mielenkiintoista keskustelussa uuden ystäväni kanssa oli se, että kun kerroin hänelle laatujohtamisen, palvelumuotoilun ja dynaamisten kyvykkyyksien merkityksestä yrityksen strategiaprosesseissa juuri tänään, hän totesi, että kaikki tämä oli hänelle aivan uutta. Hän teki joukon harkittuja kysymyksiä, jotka osoittivat aitoa kiinnostusta. Annoin toki muutaman vinkin – suomalaisista alan Service Design tutkimuksista, sekä myös FSA:n ja Laatukeskuksen nettisivut!

Kuvateksti: Intian lentokentillä ja julkisissa rakennuksissa oli nähtävissä laajan laatukampanjan merkit

Kirjoittaja: Esa Tuominen, hallituksen puheenjohtaja, FSA

Pin It on Pinterest