Terveiset Riisiltä, missä pitää aina syksyisin kesän pölyt tuuletella pois!                             

FSAn Service First webbarissa 17.9.2021 kuvattiin ja pohdittiin teknologian merkitystä ikääntyvien palveluissa. Rukalta alustuksia ja keskustelua seuratessani hoksasin, että kyllä koronan seurauksena on FSA:ssa tehty joitakin asioita oikein – palvelumuotoilun jaloa aatetta edistettäessä!

Vuorovaikutuksen merkitys nostettiin tomerasti pöydälle! Foibekartanon tj. Ulla Broms pamautti heti alussa, että kun ryhmä lähti Kotkaan pohtimaan sitä, mikä on senioritalon kontekstissa hyvää elämää, niin johtopäätös oli: vuorovaikutus on kaikki! Todettiin, että digitaaliset työkalut pitää vain ottaa käsiin – ja muotoiltiin digicorner! Tätä on sitten askel askeleelta rakennettu, on yritetty ja erehdytty, mutta menty eteenpäin yhdessä asiakkaiden kanssa. Kehitysjohtaja Tiina Suvanen vahvisti, olemme elämysalalla – kun asiakas saa yhteyden Kanadan serkkuun, on ilonpäivä!

Tämän tunteen voin vahvistaa, oma Kanadan serkkuni, atk -ekspertti, on eläkepäivinään Vancouverissa innostunut hevosfarmari ja lähettää vikkoittain noin 30 kuvaa hevosistaan! Farmarigeenien vaikutustako?

Kustaankartanon palvelupäällikkö Sirpa Impinen ja toimintaterapeutti Anne Nuutinen korostivat myös ”WAU -elämysten” merkitystä. ”Kustis goes digi” -ajattelu etenee yritysten ja erehdysten tietä! jokainen idea ei toimi, mutta ei se mitään – tartutaan tomerasti toimeen uuden idean kanssa – ja niinpä urkenee innovaatiopolut edessäpäin. Tekninen osaaminen ja tekniset työkalut kyllä kehittyvät ja tarttuvat käteen, kunhan vain on halu yrittää – ja ymmärrys siitä, miksi tämä työ on tärkeää!

Alustuksia seuratessani tuli mieleeni jotenkin oma golffarin ura – jatkuvaa yritysten ja erehdysten tietä, mutta katse eteenpäin – kohti seuraavaa väylää! Anne Nuutisen kommentti: ”kokeile ja käytä” – kuvaa digipolkua!

Työterveyslaitoksen väitöskirjatutkija Vilja Rydman korosti Twitterin yms. vaikuttavuutta innostumiseen ja empatiaan. Työhyvinvointivaikutukset suorituskykyyn ja tuottavuuteen tunnetaan toki Marko Kestin alustuksesta FSAn webbarissa 17.5.2021. Teknologian vaikuttavuudesta hoitotyöhön kuullaan varmasti Vilja Rydmanilta myöhemmin lisää. Sillä on merkitystä, kun kehittämistoimijuudesta innostunut hoitotyön ammattilainen sanoo ”mä miellän itseni hyväksi hoitajaksi”!

FSAn hallituksen jäsen, dosentti Eveliina Saari toimi erittäin innostavana ja mukaansatempaavana fasilitaattorina. Hän oli yhdessä FSAn hallituksen jäsenen Leena Kanervan kanssa muotoillut sellaiset tekniset toiminnot ja ratkaisut, että vuorovaikutteisuus todella näkyi ja tuntui webbarissa. Olen iloinen ja ylpeä siitä, että FSA on astunut digikyvykkyydessä seuraavalle askelmalle siitä, mistä 30.11.2020 liikkeelle lähdettiin – koronan potkaisemana.

Esa A.O. Tuominen , FSA hall. pj.

Pin It on Pinterest